14

Yaklaşan hasat mevsimiyle birlikte tarım işçilerinin de asgari günlük ücretleri belirlendi. Terme Ziraat Odası Toplantı salonunda gerçekleştirilen komisyonda, mevsimlik tarım işçilerinin ücretleri belirlendi. En çok iş gücü fındık toplamak için kullanılırken, bu sezon fındık işçisinin en az ücreti geçen yılla aynı kalarak 50 TL olarak belirlendi.

Terme de 2016 yılında tarım işlerinde çalışacak işçilerin asgari ücret tutarları gerçekleştirilen komisyonca belirlendi. Söz konusu komisyona Terme Ticaret Borsası'nı temsilen Genel Sekreter Emre KIZIL katıldı. Fındık toplama, taşıma, patoz ve biçerdöver ücretlerinin de belirlendiği toplantıya Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ve Terme ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncay Demir  başkanlığında gerçekleşti. 2016 yılı mevsimlik işçilere ödenecek olan asgari ücret geçen yıl ile aynı olarak 50 TL olarak belirlendi. Ayrıca bölgede yetiştirilen soya, çeltik ve Mısır hasadı gibi işlerde de çalışacak işçilerin ücretleri belirendi.

Komisyon kararlarını açıklayan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, “Tarım işçisinin bir günlük yevmiyesinin 50 lira kararlaştırdıklarını belirtti.Terme’de fındık toplama ücretlerinin Terme Kaymakamı İlyas Gün başkanlığında oluşturulan komisyonunda alınan kararlara göre belirlendiğini söyledi. 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmayacağını en düşük yevmiyenin ise 40 lira olacağını” söyledi.

Yıllardır süregelen geleneklere uygun olarak kararların alındığını kaydeden Başkan Karamollaoğlu; “Fındık toplama işinde çalışan işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yemek bahçe sahibi tarafından veriliyorsa 45, yemeği işçi getiriyorsa da 50 TL net günlük ücret ödenecek. Ayrıca fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi adına fındık hasadında 16 yaş ve altındaki çocuklar çalıştırılmayacak. 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre her çocuk için 208 TL idari para cezası kesilecek. Ayrıca her isteyen de dayı başı olamayacak. Dayı başı olacakların İŞKUR İl Müdürlüklerinden ‘Aracı Belgesi’ almış olmaları gerekecek ayrıca 15 kişiden az işçi çalıştıran işverenlerin çavuş ücreti ödenmemesine karar verilmiştir” dedi.

Fındık patozu saat ücreti 130 TL, çeltik biçer döver  dönüm ücreti 40 TL,buğday ve soya biçer döver dönüm ücreti 35 TL, çuvalcı ve çavuş ücreti de 100 TL olarak  belirlendi.

SAKARLI MERASINA ÇADIR KURULMAYACAK

Geçen yıl yaşanan sıkıntılar ve güvenlik önlemlerinin de konuşulduğu komisyonda tarım işçilerinin Sakarlı merası olarak bilinen alanda konuşlanmasına izi verilmeyeceği ve kimliksiz hiçbir işçinin bölgede çalışmasına müsaade edilmeyeceği belirtildi. Özel bölgelerde işçilere konaklama noktaları hazırlanacağı belirtilirken, bu yıl Termeye 2 Bin işçinin geleceği tahmin ediliyor.

Okunma Sayısı: 3688
resim